Kérjük válassz milyen tartalmakat szeretnél látni!

Mélyharapás? Van megoldás!

Melyharapas

Különféle harapási rendellenességet különbözhetünk meg egymástól, melyek nem csak esztétikailag, hanem funkcionálisan is gondot okozhatnak a pácienseknek. A fogszabályozás elsődleges célja minden esetben a funkcionális problémák helyreállítása, javítása és az esztétika csak ezen szempontok után következhet.

A leggyakrabban előforduló harapási rendellenesség a mélyharapás, mely a felnőtt lakosság kb. 70% érinti.

Mikor beszélhetünk mélyharapásról?

Abban az esetben beszélhetünk mélyharapásról, ha nyugalmi állapotban csukott szájnál 2mm-nél nagyobb felületet takarnak el a felső metszőfogak az alsó fogakból. Nagyobb mértékű harapási rendellenesség esetén az aló metszőfogak élei gyakran rágás közben hozzáérhetnek a szájpadláshoz, ezáltal folyamatosan felsértve azt. Gyakran a fogak kopásához, és ínyvisszahúzódáshoz vezethet mely elősegít a fogak gyors romlását, elvesztését. Ezért is nagyon fontos foglalkozni a mélyharapással, és időben kezelni kell.

Kezelése minden esteben fogszabályozással történik. Sok esetben fordulnak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy vajon a Smilezor® láthatatlan fogszabályozó képes-e a mélyharapás megszüntetésére, vagy mértékének a csökkentésére. Általánosságban a válasz igen, de természetesen előfordulhat olyan eset vagy tényező, ami ezt befolyásolhatja. A rendellenesség megoldásához fontos figyelembe venni azt, hogy mitől alakult ki a mélyharapás, és azt is, hogy milyen mértékű.

Kezelése általában az alsó, vagy a felső, vagy mindkét fogívben található metszőfogak intrudálása vagyis az álcsont felé mozgatása, illetve ezzel párhuzamosan az őrlőfogak kifele mozgatása. Ezt többféle módon is meg lehet valósítani, de álltalában ehhez a fogakra fog színű tömő anyagból gombocskákat kell ragasztani, ami biztosítja a fogszabályozó sin számára a megfelelő retenciót.

CTA pin

Válaszd a hozzád legközelebbi rendelőt!

És tedd meg az első lépést a szebb mosoly ösvényén!
Térképes Kereső